Cand medicul oncolog comunica diagnosticul de cancer, starea de soc si confuzie este normala si legitima. O serie potrivita de intrebari va poate insa ajuta sa intelegeti informatii importante pentru a lua cea mai buna decizie pentru sanatatea dumneavoastra. 

Tratament Cancer Oncolog

 

Acestea sunt 12 intrebari pe care sa i le puneti medicului oncolog:

 

Care este diagnosticul meu exact? Ce tip si stadiu de cancer am? Este acest cancer localizat sau nu?
Informatiile pe care ar trebui sa le primiti in urma investigatiilor de diagnosticare includ: zona de origine a cancerului, dimensiunea tumorii, extensia tumorii primare, stadiul bolii si daca s-a raspandit sau nu la nodulii limfatici sau in alte organe sau tesuturi.

 

Este necesar sa efectuez si alte teste diagnostice? Imagistica de tip PET-CT sau determinarea profilului genetic al tumorii? Este necesara testarea tumorii pentru antigenul PDL1?
Un diagnostic precis este critic deoarece reprezinta baza determinarii tratamentului ce va urma. Pentru tratamentul corect al oricarui pacient cu o boala maligna este necesar un examen de certitudine care este examenul histopatologic al tesutului tumoral. Analizele PET/CT pot determina cu precizie locatia cancerului in corp pentru a facilita planificarea tratamentului. Determinarea profilului molecular al tumorii identifica structura unica a acesteia si poate determina daca puteti beneficia de terapie tintita adecvata. In unele tipuri de cancer, testarea tumorii pentru antigenul PDL1 este necesara pentru a determina probabilitatea raspunsului la imunoterapie. Este important sa aveti acces atat la metode de diagnosticare avansate, cat si la medici experimentati in efectuarea si interpretarea lor.

 

Ce optiuni de tratament sunt disponibile? Ce imi recomandati si de ce?
Pentru multe tipuri de cancer exista o varietate de tratamente. Medicul dumneavoastra ar trebui sa explice potentialele beneficii si dezavantaje ale fiecarui tratament si sa va ajute sa intelegeti optiunile, chiar daca el sau ea nu poate administra un anumit tratament.

 

Care este scopul tratamentului? Curativ, adica voi fi vindecat sau paleativ, adica imi va ameliora simptomele?
Tratamentul paleativ poate creste calitatea si adesea durata de viata dar scopul acestui tratament nu este vindecarea cancerului. Este foarte important de stabilit de la inceput scopul tratamentului.

 

Cat de multi pacienti cu tipul si stadiul meu de cancer ati tratat si ce rata de succes ati avut?
Intrebati care este experienta doctorului in tratarea tipului de cancer cu care ati fost diagnosticat/a si daca el sau ea este specialist in aria patologica specifica nevoilor dumneavoastra. Puteti de asemenea, sa intrebati ce rezultate a obtinut pentru a determina ce rata de succes are.

 

Care sunt efectele secundare ale tratamentului si care este rata pacientilor care le resimt?
Nu exista doua persoane care sa raspunda in acelasi fel la un tratament, iar efectele adverse pot varia in functie de tipul tratamentului pe care l-ati selectat. Intrebati medicul la ce efecte adverse sa va asteptati pentru a fi pregatit/a dinainte si pentru a lua o decizie informata.

 

Ce fel de terapii complementare imi puteti recomanda?
Terapiile complementare pot preveni sau diminua efectele adverse, pentru a va mentine puternic si a evita intreruperile de tratament. Printre terapiile ce pot sa mentina o stare mai buna in timpul tratamentului oncologic se numara: nutritia terapeutica, medicamentele naturopate, medicina minte-corp, acupunctura, sustinerea spirituala si gestionarea durerii. Intrebati medicul care dintre aceste solutii este disponibila si cum ar putea fi incluse in planul dumneavoastra de tratament.

 

Pe cine imi recomandati pentru o a doua opininie?
Nu va fie tema sa puneti aceasta intrebare! Dorinta de a obtine o a doua opinie nu inseamna ca nu aveti incredere in medicul dumneavoastra. Inseamna pur si simplu ca sunteti un pacient inteligent, motivat, gata sa joace un rol activ in ingrijirea sa medicala. Majoritatea medicilor respecta un pacient care solicita o a doua opinie, deoarece aceasta poate contribui cu noi informatii importante. Oncologul dumneavoastra are poate colegi specializati in afectiunea dumneavoastra pe care vi-i poate recomanda.

 

Exista vreun studiu clinic disponibil pentru boala mea?
Oncologia este un domeniu care progreseaza extrem de rapid si este important sa intrebati despre existenta in Romania sau in strainatate (Europa, SUA, etc.) a unor studii clinice.

 

Exista tratamente noi i.e tratamente cu agenti tintiti sau cu agenti imunostimulanti disponibili pentru boala mea?
In ultimele doua decade au aparut o mutitudine de noi tratamente disponibile atit pentru tumorile solide cat si pentru cancerele hematologice si este util sa obtineti informatii despre acestea.

 

Cine va fi implicat in ingrijirea mea medicala, cat de des se vor intalni si cine este persoana principala de contact?
O echipa medicala multidisciplinara ce include un chirurg oncolog, radioterapeut, oncolog medical; psiholog; dietetician; specialist naturopat; manager de caz, va poate oferi suportul pentru tot ce veti avea nevoie pe parcursul tratamentului. Daca nu aveti deja o astfel de echipa, discutati cu medicul despre posibilitatea formari unei echipe multidisciplinare.

 

Unde vor avea loc toate tratamentele, consultatiile, analizele etc.?
Cand cautati o institutie pentru tratament, luati in considerare coordonarea si convenabilitatea tratamentului. Realizarea programarilor si procedurilor medicale intr-o singura locatie poate diminua nivelul de stres din perioada tratamentului si v-ar putea permite sa-l incepeti mai devreme.

Discuta diagnosticul si planul de tratament cu un oncolog de top din Statele Unite

Pin It on Pinterest

Share This