Simpozionul cu numele „Terapii de vîrf în oncologia modernă” organizat de catre Universitatea Jinan din Guangzhou prin spitalul afiliat „Fuda Cancer Hospital”, Universitatea Titu Maiorescu si Medical Research Monitoring Force, cu suportul PRIAevents la București, în amfiteatrul Aula Magna al Universității Titu Maiorescu a reunit nume sonore din domeniu prof. As. dr. Doru Paul; prof.dr.Irinel Popescu, prof dr. Kecheng XU; prof. dr.Jibing CHEN; dr.. Florin Bacanu ; dr. Adina Croitoru si dr. Andrei Ungureanu.
Acest articol a aparut intial in Junalul Bucurestiului
Fuda Cancer Hospital este unul dintre spitalele cu cea mai mare rată de supraviețuire în cancerele avansate. Specialiștii din China au prezentat modalități noi, mai puțin cunoscute, pentru tratarea cancerului, precum stimularea imunității non-specifice, terapia țintită cu nanoparticule, terapia nano-knife și criochirurgia, spitalul Fuda fiind spitalul cu cel mai mare număr de pacienți tratați prin criochirurgie din lume.
Terapia țintită cu nanoparticule poate fi utilizată și pentru monitorizarea eficacității imunoterapiei. Cu ajutorul terapiei prin nanoparticule care eliberează un medicament și apoi fluorescență verde atunci când celulele canceroase sunt pe moarte, cercetatorii au fost capabili de a vizualiza dacă o tumoare este rezistentă sau susceptibilă la un anumit tratament mult mai devreme decât metodele clinice disponibile în prezent. Folosind această abordare, celulele luminează în momentul în care un medicament de cancer începe sa functioneze. Se poate determina dacă o terapie de cancer este eficientă în cateva ore de tratament, și s-a demonstrat că această tehnică poate ajuta pentru a vizualiza și masura în mod direct capacitatea de reacție a tumorilor.
Terapia nano-knife ofera o optiune de minim invazivă pentru pacienții cu tumori inoperabile sau dificil de atins, inclusiv tumori localizate în apropierea structurilor critice și a vaselor de sânge majore în organism. În loc de a folosi căldură sau frig extrem, ceea ce ar putea deteriora țesuturile normale adiacente, sistemul NanoKnife foloseste curenți electrici pentru a distruge tumorile canceroase. În loc de a folosi energia de microunde, de căldură sau frig extrem, Sistemul NanoKnife foloseste curenti electrici pentru tratarea tumorilor. În timp ce pacientul este sub anestezie generală, radiologul ghideaza cu atentie pana la sase ace subtiri (electrozi) în corpul pacientului și strategic le plasează în jurul tumorii. Apoi, sistemul NanoKnife trimite impulsuri electrice sau curenți între fiecare set de ace pentru a perfora găuri permanente de dimensiuni de nanometri in tumora. Acest proces, numit electroporation ireversibile (IRE), face ca celulele canceroase să fie dezechilibrate și declanșează o celulă „sinucidere”, distrugând astfel tumorile. Pulsurile electrice sunt cuprinse între electrozi, reducere la minim deteriorarea țesutului înconjurator de celule sănătoase, vasele de sânge și a alte structuri importante. După ce tumoarea este distrusă, organismul în mod natural își elimină celulele moarte, care sunt înlocuite cu celule sănătoase.
Procedura durează de la două până la patru ore și se realizează pe o baza in ambulatoriu. Pacientului ii sunt administrate antibiotice inainte si dupa procedura pentru a preveni infecția. NanoKnife poate fi o optiune de tratament pentru pacientii care nu sunt candidati pentru tratamente convenționale sau în cazul în care alte tratamente nu au fost eficiente. Pacientii cu un stimulator cardiac, batai anormale ale inimii sau stimuli nervosi nu sunt eligibili pentru această procedură.
Criochirurgia (numită și crioterapie) este utilizarea de frig extrem produs de azot lichid (sau gaz argon) pentru a distruge țesutul anormal. Criochirurgia este utilizată pentru tratarea tumorilor externe, cum ar fi cele de pe piele. Pentru tumorile externe, azotul lichid este aplicat direct la celulele canceroase cu un tampon de bumbac sau un dispozitiv de pulverizare.
Criochirurgia este de asemenea utilizată pentru tratarea tumorilor în interiorul corpului (tumori interne și tumori la nivelul osului). Pentru tumorile interne, azot lichid sau gaz argon este circulat printr-un instrument tubular numit cryoprobe, care este plasat în contact cu tumora. Medicul foloseste ultrasunete sau IRM pentru a ghida cryoproba și monitorizează înghețarea celulelor, limitând astfel deteriorarea tesutului sanatos din apropiere. (În ultrasunete, undele sonore sunt returnate în afara organelor și a altor țesuturi pentru a crea o imagine numita sonograma.) O minge de cristale de gheață formează în jurul sondei, congelând celulele din apropiere. Uneori, mai mult de o sondă este utilizată pentru a furniza azotul lichid la diferite părți ale tumorii. Sondele pot fi puse în tumora în timpul intervenției chirurgicale sau prin piele (percutan). După criochirurgie, țesutul congelat se dezgheată și este fie absorbit în mod natural de către organism (pentru tumorile interne), sau se dizolvă și formează o crustă (pentru tumori externe).